Plan: | Parapluregeling Evenemententerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPP2012001-0401 |
Evenementen zijn belangrijk voor steden, maar de geluidsbelasting is ook van invloed op de leefbaarheid in de omgeving. Daarom is er behoefte aan duidelijke nieuwe richtlijnen voor evenementen, met daarbij ook richtlijnen voor de vergunningverlening.
Bewoners van binnensteden kunnen prima leven met achtergrondgeluid van de stad, maar de overlast die wordt ervaren van evenementen neemt toe. Met name het aantal evenementen met geluid op bepaalde locaties en het handhaven van de opgelegde normering leidt vaak tot veel opmerkingen en vragen.
Onderhavig parapluplan bepaald waar, welke evenementen mogen plaatsvinden. Door het opstellen van dit parapluplan is het niet meer noodzakelijk, zoals nu, om per evenement een ontheffing aan te vragen. De Wet op de ruimtelijke ordening biedt de ruimte via ontheffingen of een paraplu(bestemmings)plan evenementen te reguleren. Voor de evenementen welke niet passen binnen het bestemmingsplan kan in het kader van artikel 3.23 Wet op de ruimtelijke ordening en artikel 4.1.1 Besluit ruimtelijke ordening, ontheffing verleend worden. Deze ontheffing is gebonden aan de wet, het besluit en eventuele gemeentelijke beleidsregels. Daarnaast spelen er een aantal financiƫle afwegingen een rol. Het jaarlijks heffen van leges voor het in behandeling nemen van een jaarlijks terugkerende evenementen is vanuit organisatie oogpunt onwenselijk.
Naar aanleiding van het Hollands Muziekfestival en Elsrock in 2009 is er een discussie ontstaan over de relatie tussen evenementen en het bestemmingsplan. Gemeenten kunnen voor meerdaagse evenementen ontheffing verlenen of betreffende aspecten in een bestemmingsplan en/of beleid regelen. Artikel 2.1 lid 1 sub c Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) juncto Artikel 4 bijlage II van het Besluit omgevingsrecht biedt een mogelijkheid om een ontheffing te verlenen van het vigerend bestemmingsplan voor het houden van een evenement. De daarbij behorende voorwaarde is dat op de voor evenementen bedoelde gronden niet meer dan drie keer per jaar een evenement wordt gehouden (met een duur van maximaal 15 dagen inclusief het opbouwen en afbreken van voorzieningen).
De gemeente kiest ervoor om het bestemmingsplan aan te passen zodat een maximum aantal evenementen gehouden mag worden. Een parapluplan zorgt voor vergroting van rechtszekerheid (voor omwonenden en organisatoren) door het aanwijzen van enkele terreinen als evenemententerrein.
Het voorliggende bestemmingsplan behelst een thematische herziening van diverse voorschriften (thans regels) met als doel om een planologisch-juridische regeling te treffen voor evenemententerreinen op diverse locaties binnen de gemeente Rijssen-Holten. Deze parapluregeling is van toepassing op alle bestemmingsplannen van de gemeente Rijssen-Holten die van kracht zijn en als zodanig in dit plan expliciet zijn vermeld.
Er is om aantal redenen gekozen voor een parapluplan: Het vaststellen van een parapluplan geeft rechtszekerheid voor burgers en aanvragers. Burgers weten wanneer en hoe vaak ze geconfronteerd kunnen worden met evenementen en voor organisatoren is het duidelijk waar de meeste geschikte locaties zich binnen de gemeente bevinden.
Er is gekeken waar, welke evenementen met een zekere frequentie plaatsvinden of kunnen plaatsvinden binnen de gemeente Rijssen-Holten. Deze locaties zijn opgenomen op de verbeelding. Vervolgens is onderzocht welke soort evenementen waar planologisch inpasbaar zijn. Het gaat in het geval van evenementen vooral om akoestische inpasbaarheid. Dit heeft geleid tot een categorieindeling die deel uitmaakt van dit bestemmingsplan en een toedeling van het maximaal aantal evenementen per jaar per evenemententerrein.